Tvoření s dětmi - macramé vážka

Potřebuje vaše dítko dáreček pro kamarády? Zkuste s ním vytvořit tuto vážku, která může ozdobit batůžek nebo posloužit jako ozdoba na klíče. S vaší pomocí to zvládnou i šikovné děti od 5 let ;-) 

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_uvod

Uzly, které budeme používat: 

  • úchytovací uzel - tady
  • square knot - tady

 

Vážka se dá umotat z různých typů macramé šňůr - z těch splétaných jako je Abigail, to bude pro začátečníka určitě jednoduší. Na vážku o délce 7,5 cm, jsme si ze šňůry Abigail ustříhly 2 m provázku. Šňůru ohneme na půl a upevníme na karabinku úchopovým uzlem - tím nám vzniknou dva stejně dlouhé provázky, ze kterých umotáte vážku. 

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_1

Pro lehčí motání je lepší si šňůry přišpendlit k podložce - my jsme použily úplně obyčejný korkový podtácek pod skleničku ;-) Vážku si přišpendlíme v úchopovém uzlu a další dva špendlíky připíchneme přibližně ve vzdálenosti 7,5 cm - to bude délka vážky. A teď umotáme první square knot kolem špendlíků. První část uzlu uděláme takto: pravou šňůru obtočíme kolem špendlíku a položíme na středové šňůry - tím nám vznikne smyčka na pravé straně. Levou šňůru obkroužíme kolem špendlíku, ponad pravou šnůru, popod středové šnůry a do vzniklé smyčky na pravé straně. I když to zní hrozivě, nebojte se - koukněte na obrázek a určitě to zvládnete! A teď druhou část smyčky - opět uděláme to samé, ale začínáme levou stranou a už neobtáčíme šňůry kolem špendlíků. Koukněte také na video tady. Obě šňůry vždy utáhneme rovnoměrne. 

 1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_2b 1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_2c

V dalším kroku vytvoříme vážce první pár křidélek - opět na to použijeme špendlíky a square knot, jako v minulém kroku. Špendlík si zapíchneme cca 2,5 cm od středových šňůr - to bude délka křidélek. Opět vedeme šňůry nejprve kolem špendlíků a pak uděláme square knot. 

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_3a

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_3b

Na druhá křidélka zapíchněte špendlíky o něco blíž - cca 1,2 cm od středových šňůr a opěr zopakujeme postup jako u velkých křidélek. 

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_4a

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_4b

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_4c

Teď oba uzly s křidélky poposuneme k prvnímu uzlíku. 

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_5

Tělo vážky vytvoříme z dalších square knot uzlíků - nám na tuto délku vyšlo dalších 5,5. Jestliže budete utahovat více vejde se vám i 6 uzlů. 

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_6

Na konci šňůry překřížíme a přilepíme k sobě např. tavnou pistolí - nebo jako my pomocí Glossy Accents :) A máme hotovo!  

1080_macramevazka_tvorenisdetmi_euphoriscz_7b

Užijte si dnešní tvoření a budeme rády, když se s fotkami svými vážek podělíte s námi!

Maruška a Z.