Macramé - Podtácek

K létu patří posezení na zahráce, na balkóně, pod pergolou a relax u kávičky s knížkou. A k té pravé útulné pohodě si můžete vyrobit barevné Macramé podtácky, které využijete právě pod kafíčko, svíčku či lucernu.

macramepodtaceky_uvod_500

Jako materiál vám poslouží 3 různo barevná klubíčka Macramé The Wall pro 3 různě barevné podtácky. Já jsem použila odstíny: krémový, orchidea a hnědý 

macramepodtacek_material_euphoriscz_500

Ustříhněte si 5 provázků o délce 90 cm a 1 provázek o délce 180 cm.

macramepodtacek_navod1_euphoriscz_500


Z nejdelšího provázku vytvořte očko (viz. foto) a úchytovým uzlíkem do něj připevněte 5 provázků (přehněte je v polovině). A zatáhněte za konce, abyste očko pořádně utáhli. Tohle bude střed podtácku.

macramepodtacek_navod2A_euphoriscz_500

macramepodtacek_navod2B_euphoriscz_500


Nyní máte 5 dvojitých šňůrek. Všechny budete postupně motat na nejdelší šňůrku. Přeložte si první šňůrku vpravo přes nejdelší. Protáhněte pod šňůrkou a utáhněte. A na stejné šňůrce to celé zopakujte. 

macramepodtacek_navod3A_euphoriscz_500

macramepodtacek_navod3B_euphoriscz_500

macramepodtacek_navod3C_euphoriscz_500

macramepodtacek_navod3D_euphoriscz_500

Stejný proces udělejte s druhou částí šňůrky. Opět 2 omotání. A pokračujte kolem dokola první řady.

macramepodtacek_navod4_euphoriscz_500

Aby zůstal podtácek pěkně rovný, budete v průběhu omotávání přidávat další provázky. Takže po ukončení první řady hned přidejte šňůrku o délce 90 cm. Připevněte ji úchytovým uzlíkem na nejdelší šňůrku jako na začátku.

macramepodtacek_navod5_euphoriscz_500


Postupujte dokola další řadou. Vždycky když se vám při práci udělá mezírka, přidejte další provázek. Já jsem v druhé řadě přidala až 7 provázků. Počet přidávání záleží hodně na vaší zručnosti utahování a síle Macramé šňůrky.

macramepodtacek_navod6_euphoriscz_500


Stejný postup opakujte stále dokola. V dalších řadách můžete přidávat provázky o menší délce, zkracujte např. na 80, 70, 60 cm apod. Poznáte to podle délky provázků, které máte už na podtácku přimotané.

macramepodtacek_navod7A_euphoriscz_500

macramepodtacek_navod7B_euphoriscz_500


Já mám podtácek o průměru 11 cm. Můžete udělat méně řad a mít menší podtácek a nebo větší, ale to si musíte na začátku naměřit delší provázky. Poslední uzlík udělejte podle krátkosti provázků a pořádně ho utáhněte. Jinak to fixovat nemusíte. Postupně si jednotlivé provázky ostříhejte dokola podle požadované délky a rozčesejte. Ještě je potřeba ustřihnout koncovou šňůrku, která zůstala ze základního očka (ze spodní strany). Podtácek je takto hotový.

macramepodtacek_navod8A_euphoriscz_500

 

Takové podtácky se hodí též jako pěkný dárek. A barev můžete mít nespočet, stejně jako je odstínů klubíček The Wall.

Krásné léto!

Kačka

https://www.katkahromasovafoto.cz/