Macrame - závěs na klobouk

Jakožto milovník klobouků jich mám ve skříni nespočet. Nejen kvůli focení, ale protože je prostě ráda nosím. :-) A takový klobouk nemusí být jen zavřený ve skříni. Může být také součást interiéru jako skvělá dekorace.

Budete potřebovat:

 

Použité uzly:

 1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_1

Nastříhejte si 4 šňůry o délce 4 m. Připravte se, že protahování šňůrek takto dlouhých, je trošku složitější. Všude se vám budou motat. :-D
Přivažte je úchytovým uzlíkem na kroužek.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_2

První část si vytvoříme takový cik-cak vzor. K tomu využijeme uzlík jménem Double Half Hitch. Ale budeme šňůrku provlékat jen 1x (obvykle se omotává 2x, to až později). Takže začnětě zleva doprava. Vždy směřujte omotávání o kousek níže, abych vznikl cik-cak tvar.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_3

Stejný postup udělejte i na druhou stranu zprava doleva.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_4

Teď si rozdělte provázky na 2 části. Z každé části uděláme spirálu. Takže začněte motat square knot ale jen jedním směrem, tak vzniká spirála.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_5_

Druhou spirálu udělejte z druhé půlky.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_6

Nyní opět uděláme stejný motiv uzlíkem Double Half Hitch jako na začátku, ale teď budeme omotávat každou šňůrku 2x (tak jak se má), tím si celý motiv lehce rozšíří.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_7

A opět vytvořte dvě spirály. Horní část závěsu máme hotovou.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_8

Nyní si poměřte závěs na klobouku. Položte každou část okolo klobouku.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_9

Spodní část bude tvořit velká spirála ze všech šňůrek. Takže si je rozdělte na 4 části (vždy 2 šňůrky dohromady) a umotejte velkou spirálu square knotem. Délka záleží jen na vás.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_10


Konec zakončete omotáním kousku šňůrky kolem dokola, vzadu provlíkněte a konec nechte viset s ostatními. Délku si zastřihněte dle potřeby. Jestliže použijete rozčesávací příze, můžete konce šnůr ještě rozčesat. 

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_11

A teď jen vymyslet, kam si klobouk pověsíte. Skvěle bude vypadat i několik závěsů na více klobouků. Nebo je můžete namotat místo kroužku na dřevěnou tyčku. Prostě fantazii se meze nekladou.

1080_zavesnaklobouk_macrame_euphoriscz_final

Tak se pochlubte, jestli se do závěsu pustíte.

Krásné jarní dny!

Kačka

www.katkahromasovafoto.cz