Macramé houbičky

Dáte si houbičky? 🍄 Macramé houbičky? 😁 Podzim právě začal, takže na výrobu podzimních dekorací je stále dost času. Dnes si pojďte vyrobit roztomilé houbičky.

Co budete potřebovat:

  • 2-3 odstíny šňůr Macramé – Maccaroni Cord 3 mm (ale můžete použít i rozčesávací viz. tip níže) - velikost houbiček je cca 7 cm.


Jako první si vyrobíme nožičku houbičky. Budete potřebovat 2 provázky o délce 50 cm. Dejte si je křížem přes sebe. Doporučuji si střed připevnit špendlíkem.

1_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

My starší ročníky si teď zavzpomínáme na dětství a pletení bužírky. Takže postupujte podle obrázků, aby vám vznikl takový čtvereček, který pořádně utáhněte.

2A_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

2B_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

2C_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

Postupujte stejně až do požadované velikosti nožky. Má nožička je cca 5 cm dlouhá.

3_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

A teď se vrhneme na klobouček. Jestli jste už někdy motali podtácek, tak to pro vás bude hračka. Je to vlastně stejný princip, jen nechcete mít placku, ale klobouček (mističku). Budete potřebovat provázky o délce – 4x 60 cm, 3x 50 cm a 2 x 40 cm.

4_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

Použijte 1x 60 cm provázek a ohněte ho na jednom kraji cca 4 cm. Další 3 provázky 60 cm na to očko připevněte úchytovým uzlíkem.

5A_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

5B_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

Konec prvního protáhněte očkem a utáhněte. Ten malý cancourek zastrčte dovnitř kloboučku nebo ho ustříhněte. A máte 3 části po dvou provázcích a jeden, který bude sloužit jako základní provázek na motání.

6_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

A začněte dokola motat tzv. kroužkovací uzel.

7_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

8_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

Na konci první řady vezměte provázek 50 cm a připevněte ho na hlavní provázek úchytovým uzlíkem. Takto si začnete pomalu rozšiřovat klobouček. V další řadě umístěte další 2 provázky 50 cm a v následující řadě zase 2 provázky 40 cm. Já se přiznám, že toto dělám pocitově. Jakmile se mi někde udělá mezírka, tak tam přivážu provázek.

9A_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

9B_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

Jestli chcete udělat muchomůrku, tak na několik míst v průběhu motání umístěte světlý provázek úchytovým uzlíkem. Ale ty nebudete v další řadě zamotávat, ty zastrčíte pouze dovnitř kloboučku.

10A_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

10B_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

10C_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

Postupujte několik řad do požadované velikosti kloboučku. Nakonec částečně zbylé provázky ustříhněte a zastrčte dovnitř kloboučku.

11_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

U nožičky použijte tavnou pistoli. Zastřihněte zbytek provázků a konec nožičky zalepte tavkou a nakonec ji vlepte dovnitř kloboučku.

12_1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

A máte hotovo. Takto si můžete vyrobit houbiček, kolik jen chcete. Můžete je pověsit jako řetěz nebo je jen přidat na mísu k ostatním podzimním dekoracím.

promo4__1080_macramehouby_mushroom_navod_euphoriscz

Houbičky můžou být i krásným dárkem pro kamarádky či jako ozdoba na dárek.

TIP: Jestli použijete rozčesávací šňůry, tak doporučuju vždy provázek rozpůlit, aby byl slabší. Takto jsem vyrobila hnědou a žlutou houbičku.

Přeji krásně barevný podzim!

Kačka Pupi

https://www.katkahromasovafoto.cz/